Przepis:
- 1/2 kg mąki
- drożdże
- 2 łyżki mleka
- 2-3 łyżki masła
- 1/2 szklanki cukru
- jabłka
Na kruszonkę
- 2 szklanki mąki
- 1 masło
- 130g cukru
Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i dwie łyżki mleka - zostawić do wyrośnięcia (ok. 20 min). Mąkę przesiać przez sito, dodać rozczyn drożdży, żółtka i cukier - dokładnie wymieszać; masło rozpuścić - dodać do ciasta i dokładnie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Wyłożyć na blachę. Na wierzch ułożyć jabłka pocięte w plasterki i kruszonkę.
Piec ok 45 min w 160stC.
Smacznego :)
Właśnie myślałam o drożdżowym cieście, bo zaopatrzyłam się w 12kg śliwek. Powstają z nich powidełka, ale oczywiście na placuszek koniecznie porcję odłożę.
OdpowiedzUsuńMiałam szukać przepis, a tu przepis znalazł mnie ;) Wygląda pysznie!
Ściskam mocno!
Nie wyrosło wysokie, ale było bardzo smaczne :) Przepis od Teściowej :)
UsuńKolejne planuję upiec ze śliwkami właśnie :)
Pozdrawiam! :)
My zazwyczaj robimy kruchą - muszę spróbować drożdżowej...
OdpowiedzUsuńSpróbujcie i daj znać, czy smakowało :)
Usuń