wtorek, 1 października 2013

placek drożdżowy z jabłkiem i kruszonką

Przepis:
- 1/2 kg mąki
- drożdże
- 2 łyżki mleka
- 2-3 łyżki masła
- 1/2 szklanki cukru
- jabłka

Na kruszonkę
- 2 szklanki mąki
- 1 masło
- 130g cukru



Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i dwie łyżki mleka - zostawić do wyrośnięcia (ok. 20 min). Mąkę przesiać przez sito, dodać rozczyn drożdży, żółtka i cukier - dokładnie wymieszać; masło rozpuścić - dodać do ciasta i dokładnie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Wyłożyć na blachę. Na wierzch ułożyć jabłka pocięte w plasterki i kruszonkę.
Piec ok 45 min w 160stC.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Właśnie myślałam o drożdżowym cieście, bo zaopatrzyłam się w 12kg śliwek. Powstają z nich powidełka, ale oczywiście na placuszek koniecznie porcję odłożę.
    Miałam szukać przepis, a tu przepis znalazł mnie ;) Wygląda pysznie!
    Ściskam mocno!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wyrosło wysokie, ale było bardzo smaczne :) Przepis od Teściowej :)
      Kolejne planuję upiec ze śliwkami właśnie :)
      Pozdrawiam! :)

      Usuń
  2. My zazwyczaj robimy kruchą - muszę spróbować drożdżowej...

    OdpowiedzUsuń